[O2] SERVICE 900 km - wyjazd za granicę - dolać olej ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • j@ri
    Drive
    • 2010
    • 43

Sam jeździłem Seatem i ze smutkiem patrzę na to co VAG wyczynia z tą marką obecnie.

Każdy kolejny model jest pozbawiony duszy, a wydawało mi się że przy odpowiedniej pracy stylistów z techniką VAG, może stworzyć się marka rywalizująca o segment klientów Alfa Romeo.

Tymczasem Seat staje się synonimem bezpłciowości, tylko czekam co zrobią ze sztandarowymi Ibizą i tym bardziej Leonem, którego następca stale jest przesuwany.
  • Octavia2Limited
    Rider
    • 2009
    • 322

Witam, wyjeżdżam dzisiaj do Chorwacji na wyspę PAG ( ok. 1-300-1.400 km od Wawy ).
    2 dni temu wywaliło mi na komp. < SERVICE 1.000 km >. Wymianę oleju oraz filtrów robię co roku w Listopadzie. Stan oleju na dzień dzisiejszy to prawie min. po mimo dolewki (1l) 2 msc. temu.

PYTANIE: dolać 1-2l oleju, czy zrobić szybką wymianę bez filtrów bo nie zdążę już ich zamówić. ?
    * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
    * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Uzupełnij stan i zabierz zapasik ze sobą(na wszelki wypadek).
      Wymiana bez filtrów IMO jest bez sensu , a jeśli mieścisz się w limicie km od - do wymiany to tym bardziej.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

Jak robisz przeglądy w ASO (bo na gwarancji) to, bym podjechał do serwisu i zrobił przegląd.

Ja bym zrobił szybką wymianę z filtrem, którego nabyłbym po prostu w serwisie. Ile to może być droższe?
        Ewentualnie jak jesteś z Warszawy, lub innego dużego miasta, to bym sprawdził w necie czy jakiś sklep z okolicy nie ma na stanie filtra.
        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

2 dni temu wywaliło mi na komp. < SERVICE 1.000 km >. Wymianę oleju oraz filtrów robię co roku w Listopadzie. Stan oleju na dzień dzisiejszy to prawie min. po mimo dolewki (1l) 2 msc. temu.
          Wymianę robisz co 1 rok lub co 15000km. Serwis się zaświecił bo prawdopodobnie wyszło Ci więcej km w roku niż 15000. Także wymień olej z filtrem oleju i jedź. Chyba że masz LL i wtedy co 2 lata lub km wyświetlane przez komputer.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Re: SERVICE 900 km - wyjazd za granicę - dolać olej ?

Zamieszczone przez Octavia2Limited
            Witam, wyjeżdżam dzisiaj do Chorwacji na wyspę PAG ( ok. 1-300-1.400 km od Wawy ).
            2 dni temu wywaliło mi na komp. < SERVICE 1.000 km >.

PYTANIE: dolać 1-2l oleju, czy zrobić szybką wymianę bez filtrów bo nie zdążę już ich zamówić. ?
            O ile dobrze widze samochod nie jest juz na gwarancji. Jesli zrobisz tylko trase tam i z powrotem nie przekroczysz mocno zalecanego przebiegu wiec mysle ze spokojnie mozna tak zrobic

Lepiej byloby wymienic olej - filtr kupisz w ASO od reki (przeplacisz jakies 20-30 zl)

Na pewno nie wymieniaj samego oleju - bez filtra. Wrocisz i bedziesz musial wymieniac olej i filtr - bo przeciez nie bedziesz jezdzil kolejnych nastu tysiecy na starym filtrze.

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Octavia2Limited, Masz sie czym martwić. Dolej i jedź na wakacje. Przegląd zrobisz jak wrócisz...

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

Postarał bym się na szybko wymienić olej z filtrem. Wymiana bez filtra nie ma sensu. Z W-wy do Pagu jest około 1350 km w jedna stronę (byłem kiedyś w Novalji ). Tam i z powrotem + pojeździsz na miejscu i trochę kilometrów pójdzie. A i na autostradach dasz popalić na pewno.

Ostateczność - to wymiana oleju w ASO w Cro. Masz ASO w Zadarze, przy głównej ulicy - tzw. Jadrance, która idzie z Zadaru do Biogradu i dalej na Sibenik, Split. Mijasz prawie cały Zadar i na samym końcu (przy wylocie na Biograd n. Moriu masz po lewej stronie ASO). Tylko ASO w Cro zazwyczaj pracują do południa. Po 14 00, 16 00 możesz się naciąć.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...